Как да отслабна? 360 Дневната Диета и Специалната Програма

360 – Дневната Диета е революционен хранителен режим, създаден специално за хора, които искат да влязат в най – добрата си форма, бързо, лесно и ефикасно. С помощта на тази диета, Симеон успя да покаже за първи път плочките си в рамките на 360 дни, като свали почти 17 килограма. Разбира се, диетата бе придружена и със специална тренировъчна програма, чрез която Симеон успя да покачи сила по време на 360 Дневната Диета.

Симеон, който изкара плочките си с помощта на 360 – Дневната Диета и Специалната програма в рамките на 360 дни

Всичко казано по – горе е вярно, с изключение на 2 факта:

Грешен факт номер 1: диетата, която сме използвали не е революционна, а е диетата, която той иска да следва, спрямо неговите хранителни нужди и прием, диктувани от неговите цели.

Грешен факт номер 2: тренировъчната програма, която сме използвали не е тайна, но е индивидуализирана спрямо него и е индивидуализирана спрямо текущите му силови постижения и лайфстайл.

Нека обаче навлезем малко повече в детайлите относно това как „360 – дневната диета“ и „Специалната тренировъчна програма“ бяха изпълнени, подкрепени с демонстрация.

360 – Дневната Диета

Защо 360 – дневната диета?

360 – Дневната Диета не е шаблонна диета. Това не е една диета, която човек следва и после губи резултатите, след като се откаже от нея. Това обикновено се случва, защото ни писва да ядем храните, до които диетата налага ограничение, както доста други диети, които използват такива наименования.

Нарича се 360 – Дневната Диета, защото е диета, която е устойчива и може да се спазва целогодишно. За да се спазва целогодишно, това значи, че не е еднообразна. Еднообразието и ограничението са това, което убиват една диета. Представете си, че за да задържите резултатите от дадена диета, до края на живота си ще трябва да консумирате 6 хранения на ден. Тези 6 ястия ще са единствените такива, които ще имате право да хапвате. Виждате ли се да спазвате тази диета до края на живота си, за да постигнете желаните резултати? Отговорът е ясен, но ако все пак сте отговорили с „Да“, то тогава най – вероятно сте готови да дадете всичко от себе си в момента, в който сте решили да дадете този отговор, тоест – разчитате на моментната мотивация. Лоши новини – мотивацията зависи от волята, а волята е изчерпаем ресурс. Следователно – ще спазвате диетата до там, до колкото волята ще ви носи. От там ще скочите на следващата диета, която по идеология ще бъде същата като предишната, но облечена в различни обувки или в случая – с различни храни. И отново колелото се завърта и се стига до задънената улица. С други думи, 360 – Дневната Диета е синоним на устойчивост. Устойчивостта определя постоянството. Постоянството = резулати. Резултати = успех.

Специалната Тренировъчна Програма е специална, защото е специално направена за него. Специално е направена за него спрямо неговите специални силови постижения и спрямо неговия специален лайфстайл. С други думи, тя е индивидуализирана, а не шаблонна.

С още по – други думи, можем да направим аналогия с шаблонните диети. Шаблонните тренировъчни програми, както шаблонните диети, имат за цел да премахнат индивидуализацията и свършват нещо, което би трябвало да е индивидуално за всеки, по един неиндивидуален начин. Представете си, че трябва да тренирате по програма, която ви принуждава да посещавате залата всеки ден и да правите едно и също без абсолютно никаква форма на прогресия. Отново идва време за въпрос. Виждате ли се да правите една и съща програма, в един и същ диапазон от повторения, с една и съща тежест до края на живота си? Дори и отговорът да е „Да“, вашата физиология ще отговори с „Не“. Ще отговори с „Не“ на вашето желание да имате резултати, защото на нея ще и е „писнало“ да бъде излагана на един и същи стрес и вие няма да и давате причина за това тя да се адаптира. Имаме статия, която обясняваме доста добре синдромът на генералната адаптация.

Персонализираната 360 – Дневна Диета

ОК, до тук стигнахме до извода, че 360 Дневната Диета не разчита на една диета и на една тренировъчна програма.

360 – Дневната Диета разчита на принципи и методи, които са приложени спрямо дадена и конкретна ситуация, в случая – в ситуацията на Симеон, а принципите и методите се уповават на физиология, анатомия и физика.

Със Симеон работихме (и продължаваме към днешна дата) сумарно почти година. Той започна работа с нас с лично тегло от 98 кг. и свали до 88 кг. в рамките на 6 месеца. След това за известен период от време бяхме прекъснали работа и той продължи индивидуално.

Втория път започнахме работа на 08.04.2019, с начално тегло от 92.6 кг., като за 4 месеца, до 14.08.2019, той смъкна до заветните 81.2 кг. и видя за първи път плочките си.

Ето и графиката от софтуера, който използваме за доставяне на нашата услуга, която демонстрира загубата на тегло за периода от 08.04.2019 до 14.08.2019:

Както виждате, отслабването не е линейно. Линейно е може би само в началото. След това използвахме различни методи за манипулация на енергийния баланс с цел да продължим отслабването докато той не стигна 81.2 кг., при които изглеждаше сравнително чист.

 

Имайте предвид, че данните са само за периода описан по – горе, а снимката е в началото на нашата съвместна работа.

Защо казвам това? Защото със Симеон, както видяхте по – горе, сваляхме на 2 пъти и сумарно му отне грубо 10 месеца, за да стигне заветния процент подкожни мазнини.

„10 месеца? Това не е ли прекалено дълго?“

Не, не е прекалено дълго. Всъщност, ако направите калкулацията, 16.8 кг. загуба на тегло се равнява на 1.68 кг. загуба на  месец, което е малко под половин килограм на седмица, което е в рамките на бавното изгаряне на подкожни мазнини и отслабване, което значи, че е устойчиво, а не ударно, което е противположното на устойчиво.

98 кг. – 81.2 кг. = 16.8 кг.

16.8 кг./ 10 месеца = 1.68 кг./ месец

1.68 кг./ 4 седмици = 0.42 кг. / седмица

Загуба на тегло в проценти – 17%

И въпреки че с него сме работили с умерен калориен дефицит, не сме изпадали в крайности – пак имаше моменти, в които се стигаше до безконтролно преяждане и съответно връщането на няколко крачки назад. С това искам да кажа, че трябва да си дадете време, за да свалите дадено количество килограми, защото отслабването е стресиращ и изтощаващ организма процес и може би било добре да си дадете почивка от дефицита. Със Симеон няколко пъти правихме почивка от диетата за няколко седмици и всеки път се връщаше по – зареден, физически и психически и беше готов да натисне за следващите няколко седмици дефицит.

Специалната програма

Специалната програма е синоним на индивидуалната и персонализирана програма, която е организирана от основни базови многоставни и изолирани движения, изпълнени с перфектна техника, с тежест и обем и честота, които отговарят на текущото ниво на сила, с цел прогресивно претоварване и вдигане на тренировъчния стрес, чрез което да се индуцира адаптация, изразяваща се в покачването на сила и мускулна маса като всичко е съгласувано с лайфстайла.

Това и направихме със Симеон.

Симеон е работещ човек както всеки друг и имаше възможност да посещава залата 4 пъти седмично. Единственият момент, в който той тренираше повече от 4 пъти беше, когато се наложи да вдигнем енергийния разход, без да намаляваме допълнително храната, което беше за относително кратък период от време, последните седмици от свалянето.

Ето и увеличението на работните тежести, изразени в килограми и крайното увеличение на силата му за периода на нашата съвместна работа, изразен в проценти:

  • Клек – от 95 кг до 130 кг – 36% по – силен
  • Лежанка – от 75 ДО 110 КГ. – 47% по – силен
  • Мъртва тяга – от 120 до 145 кг. – 21% по – силен
  • Преден клек – от 70 кг. до 85 кг. – 21% по – силен
  • Набирания в подхват (лично тегло + добавена тежест) – от 98 кг. до 101 кг. – 5% по – силен
  • Военна преса – от 50 кг. до 67 кг. 35% по – силен
  • Мъртва тяга с прави крака – от 70 кг. до 102 кг.

Краен резултат – 30% по – силен и 17% по – релефен (17% загуба на тегло)

Както споменаваме в много от видеата в нашия Ютуб канал  – силата, особено силата на големи многоставни движения, които използват голямо количество мускулна маса от тялото ни, са важен индикатор за това дали покачваме мускулна маса и покачването на тренировъчния стрес винаги трябва да бъде наша цел, дори и в дефицит, до колкото нашето възстановяване ни позволява. Естествено, ако сме напреднали, то най – доброто, което можем да направим, би било да поддържаме силата и да намалим обема, което се изявява в намаляване на тренировъчния стрес, за да имаме по – добро възстановяване в период на дефицит.

360 – дневната Диета и Специалната Програма – за мен ли са?

360 – Дневната Диета и Специалната Програма са синоними на постоянство и изграждането на хранителни навици и използването на фундаментални принципи и методи в изготвянето на тренировъчната програма спрямо нашата конкретна ситуация. Следващия път, когато решите да закупите шаблонна диета и програма, попитайте се дали този продукт е нещо, което можете да следвате цял живот. Ако отговорът е „Не“, спестете си парите и ги инвестирайте в знания, които ще ви дадат инструментите, чрез които да си създадете сами своята персонална диета и тренировъчна програма, която ще можете да манипулирате – до живот.


ПОЛУЧИ силов коучинг от NOBS FITNESS