4 – Седмична Трансформация – Възможно ли е?

Много диети и тренировъчни програми обещават бързи резултати.

„Свалих 5 кг. за 10 дни с тази диета.“

„Отслабнах с 3 кг. с този хранителен режим.“

„Премахнах 4 кг. с тази тренировъчна програма.“

„Стопих 2 кг. за 6 дни благодарение на този продукт.“

Звучи познато, нали?

Аристотел неслучайно казва, че бързото и лесното ще бъде за предпочитане пред трудното и бавното. Истината е, че Аристотел е прав, но не е прав в контекста на тренировките и особено що се отнася до постигане на резултати.

 

Запомнете едно – ако някой в сферата на фитнеса ви обещава бързи и лесни резултати , то той/ тя най – вероятно просто ви обещава това, че ще ви вземе парите и нищо повече. Такъв тип хора са в пъти по – подходящи за това да продават коли, одеколони или пък да принадлежат към някоя пирамидална схема (мрежови маркетинг), защото такъв тип хора биха ви казали всичко, за да ви продадат нещото, което искат.

 

Диети и програми, които обещават много бързи резултати, най – вероятно са създадени с цел за правене на бързи пари, но и много често клиентът остава разочарован. Всъщност, тактиката overpromise – underdeliver е тази, която отблъсква крайния потребител, защото той остава с чувството, че ще получи нещо невероятно, но всъщност получава едно голямо нищо или с резултат, който не отговаря на първоначалните очаквания.

 

Какво всъщност е възможно за 2 седмици?

Целта на тази статия е да ви демонстрира какво всъщност е възможно в рамките на 2 седмици, за да имате правилни очаквания, когато гоните определена цел/ форма.

Младен има за цел покачване на сила и мускулна маса, но когато започна, беше качил леко подкожните мазнини в сравнение с преди. Заради това, решихме да направим мини кът/ лека рекомпозиция с цел леко да смъкне подкожните мазнини, за да може да продължи да качва ефективно в последствие.

 

Ето и малко снимки:

Както виждате, за тези 2 седмици и половина дефицит, изглежда малко „по – остър“, както и малко по – плътен.

 

За този период е смъкнал 1.2 кг, както можете да видите и от таблицата с данните от софтуера за вътрешно ползване на клиенти по – долу, което не е много, имайки предвид, че първите дни най – вероятно е било вода и гликоген.

 

Кликнете, за да увеличите размера.

 

Но мерките в случая са доста по – важни. Таблиците по – долу показват разликата в първоначалните мерките. Талията е надолу, ханшът е надолу дори повече (въпреки, че кляка 3 пъти седмично, може би там складира повече мазнини), ръцете са леко нагоре (особено след втория рефийд), бедрата са леко надолу, вратът и гръдната са пораснали.

Това са параметрите, които искам да видя, когато даден клиент рекомпозира или сваля (както в тези 2 статии).

 

Каква тренировъчна стратегия използваме?

Тежестите са основно мерило за прогрес, както сме споменавали в голяма част от нашите видеа в YouTube. Използваме 3 – дневен сплит за цялото тяло с  подход Heavy – Light – Medium с цел икономия на времето и повече почивка между тренировъчните сесии, поради факта, че Младен е изключитено зает извън залата и доста натоварен както психически, така и психически.

 

Основните движения са:

Заден клек (heavy, light, medium)

Конвенционалната мъртва тяга (за heavy pull)

Тяга с прави крака (за medium и light pull)

Военна преса (heavy, light, medium)

Набирания подхват с тежест и собствено тегло (heavy, light, medium)

Изолация:

Сгъване и разгъване за бедра

Сгъване и разгъване за ръце

Директна работа за ядро

Фигурата показва повишаването на стреса откъм интензитет само за core lifts.  Кликнете за цял размер.

 

Обемът за момента все още е леко занижен (3 работни серии за повечето упражнения), но със сигурност когато Младен премине в калориен излишък, обемът ще бъде завишен на 5 работни серии.

За момента използваме прогресия на седмична база, но по време на покачването със сигурност ще минем на прогресия на двуседмична или триседмична база.

Имайте предвид, че Младен има доста добра генетика и със сигурност влиза в графата „добър responder”. Не всеки може да направи такава разлика за такъв период от време. За някои от вас такъв тип разлика може би не е драматична, но за тези, които притежават „набито око“, ще видят, че е по – плътен и има малко повече дефиниция. Мерките, както споменахме по – горе и тежестите, в този конкретен случай, са доста добро мерило за прогрес. Тежестите са нагоре, което е показно за покачване на мускулна маса, а талията и ханшът са смалени, като чрез тези мерки следим подкожните мазнини.

 

Какъв в крайна сметка е изводът?

Изводът е, че не трябва да очаквате бързи резултати, 10-дневни диети няма. Ако някой ви предлага такова нещо и ви уверява, че работи – то той има сертификат в професията на шарлатанството.

Да, Младен със сигурност е с генетика, която оценявам на 8/10, но с тренировки, при които има ясно изразена структура и повишаване на тренировъчния стрес, за малко повече от 2 седмици е смъкнал 1.2 кг.  Едновременно с това, най – вероятно е качил и малко количество мускулна маса.

Така че – не се залъгвайте. Бързо и лесно във фитнес индустрията няма! Има бавно, трудно и устойчиво. Ако беше лесно – всеки щеше да стане шампион по културизъм или пък по силов трибой за няколко месеца.

За да получите Силов и Хранителен Коучинг от NOBSOC, можете да кликнете върху линка  за услуги (или горе в менюто), или директно да запишете час за съвместна работа с нас като кликнете долу вдясно върху плаващия бутон или линка за букинг тук.