Целулит 101 – Как Да Се Отървем?

Защо целулитът е такъв „проблем“?

Колкото повече навлизаме в ерата на повърхностното мислене и задълбаваме във външния вид, толкова повече подсъзнателно се сравняваме с инфлуенсъри, известни хора, супер активни спортисти и техния вид. Перфектният вид подсъзнателно се превръща в идеал и в стремеж. Редно ли е да го правим – се замислих аз? При положение, че всеки от нас е отделен индивид и изглежда по свой собствен уникален начин? Не. 

Преди години баба ми ми казваше, че никой не е имал целулит, защото не е бил измислен. Под измислен, тя е имала предвид, че никой не го е смятал за нещо ненормално, за нещо грозно, за нещо НЕнатурално – никой не му е обръщал внимание.

Това е дало предпоставка на козметичния пазар с течение на годините да си намери пролука за нови продукти, които обещават нов външен вид – по-красив, по-гладък, по-съвършен. Нови вибриращи колани, които обещават безболезнено “разбиване” на целулита. Нови кремове със затоплящо действие, с ухлаждащо действие и т.н. Нови продукти, повече реклама, повече консумация, още по-голямо объркване, още повече фокус върху външността. Отделно за нас трениращите пък се очаква, че щом тренираме, няма как да имаме целулит. Нима?!

И така целулитът се оказва една от най-големите болки на много дами. Включително е бил и моя, преди да намеря своя отговор с него. Какво представлява той, има ли нещо което доказано работи, как да се справим с него и изобщо трябва ли да се фокусираме върху тази особеност на кожата – преди да засегнем всички тези въпроси искам да ви споделя моя опит.

Когато започнах да навлизам в пубертета и да се развивам въпреки че нямах толкова големи бедра, на мен ми се появи целулит. Никога не съм била супер неактивна и без липса на движение в тези си години, но въпреки това не можех да се отърва от портокаловата кожа дълго време. Това нещо ме изнервяше, търсих мазила, търсих антицелулитни кремове, започнах да използвам етерични масла, започнах да поставям фокус и да си запълвам ежедневието с неща като масаж сутрин и вечер, мазане и подобни неща, които ми даваха някакъв много минимален резултат – ако изобщо това не е било плацебо. Интересно е, че не се интересувах дори какво всъщност представлява целулитът, а си губих времето с неща – които не бе ясно дали изобщо ми помагат.

Какво представлява целулитът?

Целулитът е състояние на кожата, което засяга над 90% от жените по целия свят и в повечето случаи е не просто козметична особеност, а проблем на съединителната тъкан. За да бъде ясно, жените с всякакви форми и размери могат да имат целулит, дори много от най-известните, фит и слаби актриси, модели и певици имат целулит, но поради стратегически избор на облекло, пози и Фотошоп – това не винаги се вижда от другата страна.

Нормалното, здравословно развитие на мастната тъкан (растежа на нови мастни клетки, а не увеличаване на размера на съществуващите мастни клетки) започва в утробата и продължава, докато детето навърши 18 месеца. След това отново се появява в пубертета. В днешното общество, с цялата преработена храна, която ни заобгражда и лесно достъпните калории в големи количества, повечето от нас са в постоянно състояние на растеж на мастните клетки и потенциално създаване на нови мастни клетки.

Мастната тъкан в близост до кожата се състои от два слоя разделени от фасция. Външният слой се нарича ареоларен слой и е образуван от кълбовидни и големи мастни клетки – адипоцити, разположени вертикално. Тук кръвоносните съдове захранващи мастните клетки са многобройни и лесно се нарушават. Вторият по-дълбок слой се нарича ламеларен слой и клетките са по-малки и подредени хоризонтално. При жените външният първи слой до кожата e по-дебел, а кожата сама по себе си е по-тънка. Вътрешният втори слой се удебелява, когато човек наддава тегло, главно заради увеличаването на обема на мастните клетки – това притиска външния ареоларен слой и го кара да изпъква. С течение на времето ареоларният слой също се увеличава по размер и прави кожата отвън да изглежда подобна на портокалова кора.

 

https://nehcacademy.com/superficial-layers-and-cellulite/

Но защо жените са тези, които основно имат така наречената портокалова кожа?

Когато настъпи пубертетът, битката с целулита започва и особено зоната на бедрата и дупето отговаря много на уникалния хормонален профил на жената. Естрогенът увеличава активността на мастните клетки към алфа рецепторите, което може да попречи на мазнините да бъдат разградени. Естрогенът също стимулира и други ензими, отговорни за растежа на мастните клетки.

Пролактинът (хормонът за кърмене) също прави целулита по-видим, тъй като увеличава задържането на вода в мастната тъкан, което пък прави всяка мастна клетка да изглежда по-голяма и по-изпъкнала.

Така че повечето жени поне в някакъв момент ще имат „среща“ с целулита само защото са жени, в зависимост от това в какъв етап от живота се намират (пубертета и бременността).

Освен причината чисто от гледна точка на полови различия – нека да разгледаме и следващите възможни причини:

Други причини

„Преди всичко целулитът е генетична предразположеност.“ – Абсолютно вярно! Но значи ли това, че единствената причина е генът ни?

  • Прекалено висок процент мазнини

Докато това може да бъде причина, със сигурност не е единствената и не е единственият случай, в който може да се наблюдава целулит. Всички сме виждали и слаби жени и момичета, при които се появява такъв.

От личен опит мога да кажа, че на най-слабите си килограми 54 кг в зрелите си години след пубертета имах повече целулит от сега. Причината? 

Причината не е, защото не използвах магически кремове, детокс чайчета и масажйьори. Причината беше телесната ми композиция – прекомерно кардио, цигари, храна, която не ме е снабдявала с достатъчно микроелементи, лоша хидратация, ниско количество мускулна маса. В момента, в който започнах да вдигам по-тежко, да не се притеснявам от тежестите, да правя нещата на 180градуса, тогава започнах да виждам подобрение в тялото си и съответно подобрение от гледна точка на целулит. И така идваме до по-вероятната причина за наличие на целулит –  не просто високо количество мазнини а…

  • Лоша телесна композиция

Или по-скоро малко мускулна маса в сравнение с мазнините. Дори да не са високи мазнините под абсолютни стойности, ако ние нямаме достатъчно чиста телесна маса, която да гори калории, която да поддържа добра инсулинова чувствителност, дори ако щете – ако сме просто слаби, то е много вероятно не просто да изглеждаме безформени, но и целулитът да е много по-видим, отколкото ако се стремим да уголемим машината си, да качим малко мускул тук таме.

Не само, че мускулатурата там има потенциал да стане една „горяща калории машина„, но и видът на кожата ви значително ще се подобри ако под епидермиса има по-добре развит мускул. 

Вижте как с нашите клиенти процедираме за ТЕЛЕСНА РЕКОМПОЗИЦИЯ.

  • Противозачатъчните, които отново са обвързани с телесната композиция

Противозачатъчните могат да причинят у някои жени покачване на тегло, защото интерагират с хормон, наречен инсулин. (Повече за инсулиновата резистентност и силовите тренировки тук: Инсулинова Резистентност)

Хапчето може също да причини желание за захар или завишен апетит като по този начин непряко да повлиява приема на храна и съответно мастната тъкан. Синтетичният естроген в някои формули причинява отлагането на мазнини по бедрата и горната част на бедрата и може да влоши целулита.

Има твърдения, че хапчетата могат да пречат и на покачване на мускулна маса, което обикновено се очаква при редовни тренировки. Това от своя страна още повече би спънало подобряването на телесната композиция.  През 2009 е бил проведен експеримент със 73 здрави млади жени между 18-31 в две групи, които взимали или съответно не приемали противозачатъчни. В стъдито, групата без хапчетата завишила ММ с 60% спрямо другата. Разбира се целта на тази вметка не е да коментира интегритета и приложимостта на експеримента и неговото провеждане –  това не се отнася за всеки и всяко хапче. Но е причина да изтъкнем факта, че има възможност хормоналните намеси по пряк или непряк начин също да афектират появата на целулит.

Какъв извод трябва да си извадим?

Целулитът е генетична предразположеност на първо място. Няма методи от прилагането на локални терапии, които доказано на 100% помагат с това. Човек трябва да експериментира, ако има финансовата възможност и да види дали лично за себе си забелязва подобрение от масажни терапии, прилагане на витамини, кофеинови формули чрез локално втриване, сухо четкане и т.н.  

Дали това цялото експириментиране си струва обаче?

Ежедневието, активността, храната и хидрратацията са най-важните фактори за това да бъде намалена проявата на целулит значително най-вече чрез подобряване на телесната композиция. Микс от редовна аеробна активност и силови тренировки с тежести – най-вече тежко трениране и вдигане значително подобряват телесната композиция, намаляват цялостно мастната тъкан, подобряват кръвообръщението и подобряват инсулиновата чувствителност. 

Ваш е изборът върху какво ще си насочите вниманието – дали върху детайлите, кремчетата, лазерните терапии, масажи и т.н., които може и да не ви донесат дългосрочен резултат, или ще си насочите вниманието към нещата които дават 80-90% от резултата – цялостна активност през деня, тежки тренировки, пълноценно хранене с протеин, с много микроелементи, витамин Е, витамиин А, Ц, неща, които и вътрешно подкрепят еластичността на клетките. 

Тежкото вдигане премахва целулита

Тежкото вдигане няма да ви нвреди а напротив! Това е едно от най-доброто оръжие срещу целулита – не само заради подобряването на телесната композиция, но и подобряването на инсулиновата чувствителност и по-малко вероятното допълнително натрупване на мазнини.

 

ЗА КРАЙ 

Няма съвършени хора, всеки има комплекси. Всеки има неща, които не харесва у себе си. Ако спрем да се сравняваме с другите и се опитваме да подобряваме нашето собствено АЗ в сравнения с АЗ-а ни преди – във физически, емоционален, умствен аспект – много неща ще започнат да ни се струват незначими, включително и целулитът. И вместо да си поставяме външен вид за цел, трябва да оставим външния вид да бъде резултат от процеса. 

Фокусирайте се върху тренировките си – бъдете сериозни и консистентни с тях. Не си губете времето само колкото да се каже че сте ходили на фитнес. Ако сме прогресивни и сериозни с тренировките и се опитваме да се храним пълноценно и разнообразно – ще се чувстваме по-силни и по-енергични, ще задвижим моментум и дългосрочно ще подобряваме телесната си композиция. Няма нищо по-добро от това – особено когато става дума за цялостно по-добър външен вид.

В момента, в който спрях да мисля локално за целулита в задната част на бедрата си и спрях да си поставям за цел единствено да се отърва от тази козметична особеност –  тогава започнах да се фокусирам цялостно върху по-добро хранене, върху по-сериозни тренировки и не просто “упражнения за дупе”. Когато започнах да вдигам по-тежко – започнах да виждам промените и в тялото, и в главата си. Изчезването на по-голямата част от целулита ми се случи като следствие от това.

Можем да запазим телата си силни, фит и здрави, но най-важното е, че ако не обичаме тялото си сега, всъщност някога ще го обичаме ли с различен размер, форма или ниво на гладкост, ама наистина?

Оценявайте тялото си във всичките му различни форми и външен вид и то ще ви връща любовта обратно всеки ден.

Фокусирайте се върху правилните неща, не оставяйте външния вид да ви спира в това да сте постоянни и сериозни. Ако не знаете как сами да се справите с това – можете да запишете безплатен час за съвемстна работа от Букинг страниццата ни.

 

ВИЖ ОЩЕ:

Рекомпозиция – как?

NOBS Woman - Онлайн Програма За Жени