Процесът от Мини-действия и Навици, а не Резултатът!

habits

Процесът от мини-действия и навици, а не резултатът!

Често хората се фокусираме само върху метриките, което разбира се е нормално. Чрез дадена метрика ние измерваме даден резултат. Това е най-логичното, върху което човек би се фокусирал, ако иска да постигне нещо, свързано със собственото му тяло – да влезе в стари дънки, да стесни талията до *-сет сантиметра, да смъкне килограмите до “като лятото на 20**-та”.

 

1.  Процес срещу резултат

Лошото е, че най-често ние не контролираме пряко резултата. Това, над което имаме контрол обаче, е самият процес. Всеки един процес, водещ до дадена цел, се състои от консистентни структурирани действия, доближаващи ни до нея.

Как ТОЧНО получаваме резултати?
 

Започваш ли да забелязваш “патърна”? Вместо да се концентрираме единствено и само върху резултата като краен пункт, ще се концентрираме върху процеса и всяко едно действие, което го изгражда. След като сме успели да идентифицираме микро-действията, водещи ни до целта ни, ще изградим навици. 

 

Навиците ни дават основа, към която можем да се върнем дори след моментен провал или на която можем да се опрем при несигурност. Всъщност, целта ни трябва да е да превърнем тези  мини-действия в навици – т.е в почти “неосъзнаван” модел на поведение, модел на поведение, при който не се осланяме на воля или мотивация, защото посочените често са само моментни състояния.

 

Според Чарлз Дюиг и книгата “Силата на навика” дефиницията за навик гласи: “често несъзнателен модел на поведение, който се придобива чрез непрекъснати повторения”. Навиците се появяват, защото мозъкът ни непрекъснато търси начини да си спести усилия и да не се пренатоварва от постоянно взимане на решения. Както закърнелите ни лоши навици са се появили, защото сме си спестявали усилия, така можем да превърнем новите преследвани “усилия” в навици.

Навиците са това, което ще те „движи“ в правилната посока.

 

В конкретни примери това би означавало допълнителната чаша вода сутрин, повече приготвена храна у дома, планираното ястие за утре, да си легнеш един час по-рано и т.н.. Именно подобни примерни микро-действия с времето изграждат цял нов модел на поведение, изграждат процеса към нашите цели. Навиците ни са структурирани консистентни действия, които ни водят до устойчиви дългосрочни резултати. Фокусът върху процеса и изграждащите го извършени действия ни осигуряват дългосрочни резултати.

 

2. Смени средата, за да смениш навиците.

Да, и това звучи по-лесно отколкото е. Но неслучайно думата habit (навик на английски) е коренът на думата хабитат, или околна среда. Двете са неизменно свързани, защото навиците се зараждат или повлияват в дадена околна среда. Ако искаш да се храниш и да изглеждаш като атлет, огледай се, намери някого в средата си, който спортува и се храни правилно. Започни да следиш навиците на този човек. Заобгради се с правилните хора и обменяй информация с тях. Това ще ти помогне да намираш смисъл в това, което правиш и да бъдеш разбран. 

 

В повечето случаи ТИ много добре знаеш, с кое точно изпитваш трудности и какво те възпрепятства по пътя към целта ти. Ако успееш да си изградиш среда, която улеснява ежедневието ти, която подкрепя идеите ти и ти помага да останеш консистентен или да избягваш ситуации, които те разсейват, то ти много по-лесно ще построиш нови по-добри навици.

 

3. Мини-действията по пътя към целта.

By failing to prepare you are preparing to fail. Планирането е ключов фактор.

Ето една примерна ситуация, започни стъпка по стъпка. Ако знаеш, например, че сутрин бързаш за работа и винаги си купуваш кафе с кроасан от бензиностанцията по пътя, започни малко по малко. Просто помисли какво би ти помогнало да промениш закуската си, дали тази промяна би ти била от полза – може би по-стабилна и здравословна закуска, ще те държи сит по-дълго, или ще ти помогне да се концентрираш през първата половина на деня. 

 

Помисли защо си купуваш бърза пакетирана храна – най-вероятно защото нямаш нищо готово, което да грабнеш от вас. Помисли какво можеш да подготвиш набързо предната вечер: свари две яйца, приготви си кутийка с кисело мляко, протеин и накиснат овес, например. Проследи целия процес от предварителни мини-действия, които биха предотвратили лошия избор за закуска и биха подсигурили извършването на действие, което те отвежда по-близко до целта ти. Когато идентифицираш тези действия и започнеш да ги прилагаш консистентно, ще започнеш да виждаш ползата от тях. Ще се стремиш да ги превърнеш в навик, от който виждаш смисъл и който те приближава до желания резултат.

 

Лично на мен пък ми е трудно да си набавям достатъчно протеин, не само защото не мога да приемам суроватъчни добавки, а и обикновено на работа нямам много възможности да ям храна, богата на достатъчно качествен протеин. Знам, че ако ям повече протеин, през целия ден съм по-сита и съответно ям по-малко излишни неща. Когато през уикенда съм си купила различни меса и млечни продукти и съм си отделила 1 час, за да ги приготвя, през седмицата ми е значително по-лесно да следвам режима, който искам и който ме води към по-добри резултати. Съответно аз идентифицирам моята слабост и осъзнавам, че всичко, което трябва да направя, е да си купя месо в неделя и да го сготвя за седмицата. Оттам нататък ще се стремя да превърна това действие в навик.

 

За край

Мисля, че идеята започна да ти се изяснява. Хората лесно могат да определят крайната си цел, но често самият процес и път до там са трудни за визуализиране. Ако си представиш необходимите действия обаче, които биха те доближили до резултата, по-лесно ще виждаш смисъл в малките усилия във всекидневието, които са нужни, за да вървиш прогресивно напред. Не гледай само резултата, а минимизирай отделните части от пътя до там в малки и конкретни стъпки и не забравяй, че без тяхната повторяемост няма как да финишираш.

 

Ако и ти изпитваш трудности да определиш точните стъпки и конкретните мини-действия, които ще те отведат до твоята лична крайна цел, можеш да се запишеш час за консултация чрез формата за контакт в сайта:

Кликни тук

[simple-author-box]