Няма безплатен Обяд

Няма безплатен обяд

Какво ще научиш в тази статия?

  • Резултатите са почти правопропорционални на работата, която полагаме.
  • Влагаш ли достатъчно усилие?
  • Постояненн ли си в усилията?

1.Резултатите са почти правопропорционални на работата, която полагаме.

Гореспоменатото не е случайност. Каквото инестираме, това ще получим. Какво посеем, това ще пожънем. Няма безплатен обяд. Предните фрази имат само едно и единствено послание – качеството на това, което „закупуваме“ и неговата стойност ще е еквивалентно на това, което заплащаме (цената). Нека си представим, че развиваме собствен бизнес. Ако ние не си помръдваме пръста и очакваме парите сами да идват, то ние не следваме единия от основните закони на Вселенатa, a именно – законът на компенсацията. 

 

Тоест – ако ние не полагаме усилие, няма как да получим неговият еквивалент. Генерално говорейки, всичко споменато по – горе може да се обобщи под фразата „You get what you pay for”, буквално и небуквално. На български – няма безплатен обяд. В контекста на тренировките, ако ние не заплатим усилието, което е нужно, за да получим Х резултат, то нашите очаквания са напълно празни.

„T.e., искаш да ми кажеш, че аз трябва да работя за това тяло?“ 

2.Влагаш ли достатъчно усилие?

Ако си мислиш, че понеже нещо изглежда сложно и те кара да се запъхтиш, да балансираш на топка за йога, да усещаш „паренето“, да се потиш (не твърдя, че е лошо, но това не е индикатор за продуктивна тренировка и усилие), да сгъваш/ разгъваш на скрипци в серии с 20 повторения, да правиш унилатерални напади с ластици около бедрата, кикбек за глуеус, безброй часове на stairmaster, да слушаш мотивиращите викове на Zumba инструкторката, която те кара да си мислиш, че правиш нещо, докато всъщност нищо продуктивно не се случва и това те кара да си мислиш, че полагаш усилие. 

 

Ами… Newsflash, my friend. Ти си мислиш, че понеже се случва нещо „badass” и „сложно“, което е подходящо за хит в Инстаграм фитнес секцията, и че ще удари няколко хиляди гледания, реално полагаш усилие. Всъщност… Това какво си мислиш и какво се случва са 2 коренно различни неща.

„Усещам паренето… Инструктурката ме нахъсва още повече да сгъвам в тон с музиката. Балансът на топката е труден. Уф, утре 100% ще имам мускулна треска. Сигурна съм, че тази тренировка е изгорила много калории и утре ще имам супер нацепените ръце, защото бях объркана от сложността на тренировката. Да, 100% ще работи.“ *Reality check… Жената не прави нищо продуктивно, защото повече усилие отива на това тя да балансира (понеже някой гений и е казал, че това е „функционална“ тренировка), отколкото да се концентрира на упражнението…

По – долу можеш да видиш как нещо изключително просто, като изтласкване на щанга от равен лег, всъщност се оказва едно голямо предизвикателство.

Мда, ето така изглежда истинското усилие. Имай предвид, че имам доста опит зад лоста и това повторение е абсолютен grinder (с добра техника), но е добра илюстрация за това какво значи усилие. Какво значи концентрация… По никакъв начин, не искам да стигаш до такива бавни повторения със сравнително висок процент от твоята единица, но това усилие беше предварително програмирано. Предполагам разбираш гледната ми точка – без усилие няма резултат. А и постоянното натискане на педала, специфично при тренировките, може да бъде негативно. Тренирай здраво, но тренирай и умно. Тренировките не трябва да са нещо сложно и атрактивно, за да са ефективни. Ефективното си е ефективно, без значение как изглежда.

3.Постоянен ли си в усилията?

Всички знаем, че постигането на цели не е само до концентрирано усилие, а е резултат от концентрирано усилие за достатъчно дълъг период от време. Поради натурата на адаптацията като процес в организма, която се случва, когато прекъсваме хомеостазата с инкрементално увеличение на стреса, на нас ще ни е нужно сравнително дълъг период от време, за да постигнем определена цел, било то силова или визуална такава. Ако не сме постоянни в усилията си – то или ще се връщаме назад, или няма да вървим напред и ще седим на едно място. Стоим ли на едно място, защо въобще се занимаваме?

Заключение

За заключение можем да кажем, че това колко си сериозен/ сериозна с тренировките ще бъде почти право правопропорционално на резултата, който ще имаш. Полагането на правилно програмирани усилия за достатъчно дълъг период от време е ключът към успеха в тренировъчен и житейски аспект.