Тайната на сладкиша с протеин на прах

Тайната на сладкиша с протеин на прах

В тази статия:

 • Нужните компоненти на печивата с протеин
 • Ситост: как да заместваме продуктите
  • Захар
  • Мазнина
  • Брашна

В предната ни статия „Не съм гладен, но ми се яде“ споменахме, че ролята на фибрите и протеина в едно ястие са важни за чувството на ситост. За да заситим обаче нуждата за хедонистично удоволствие от храната, когато ни се прияжда нещо сладичко, обикновено се обръщаме към готови преработени храни от магазина. 

Докато „здравословните“ продукти под етикет „БИО“, „веган“, „без глутен“ и прочие обикновено са в ценова рамка над това, което ни се иска да дадем от джоба си, то тези продукти често са бедни на протеин. Те се базират основно на мазнини и въглехидрат. Така единственото, което ги различава от обикновените „по-мръсни“ храни са качеството на продуктите.

Ако ли пък купешките сладкишчета имат осезаемо количество протеин, то те отново са пълни с изкуствени подсладители и са от по-висок ценови порядък.

  

Ето защо много хора прибягват до опити да сътворят вкусни домашни сладкиши с истински продукти и повече протеин. Но ако някога сте се опитвали да печете с протеин на прах, или пък извара, знаете че нещата невинаги се получават точно както искаме. Много често сладкишът става сух и ронлив.

 

Надявам се, че спазвайки съветите по-долу, ще можете да си майсторите най-различни полезни вкусотии. 
Стимул за човек като мен, чийто стомах не понася добре суроватъчни протеинови барове, бе да експериментирам доста в кухнята.

 

1.Основни съставки в сладкиша с протеин

Има няколко основни компонента, които от опит разбрах, че трябва да присъстват в сладкиша с протеин, за да не става той сух, да не е с ронлива консистенция или да придобива този странен вкус.

 • Съставка – „сплав“ 
  • Яйца
  • Накиснати чия семена (1 ч.л. -> 1-2 ч.л.вода)
  • Накиснато ленено семе

За да се зaдържа сместа цяла, трябва да имате съставка – „сплав“ като яйцата, белтъците или семена, които добиват тези качества, когато се натопят във вода.

 • Сухи съставки: За сухата част трябва да използвате някакво брашно или микс от брашна, както описано по-долу в следващата част, включително протеина на прах
  • Набухвател – бакпулвер или сода
  • Подсладител – стевия, захар или друг подсладител
  • Подправки – ванилия, канела, джинджифил и каквото ви сърце иска

 • Съставка – „омекотител“
  • Кисело или прясно мляко
  • Банан, ябълково пюре, тиква, сладък картоф или други нишестяни плодове и зеленчуци
  • Авокадо и тахани

Никога не използвайте повече от една пета или една четвърт протеин в микса, защото ще изсушите тотално сладкиша, особено ако ползвате суроватка на прах.

Този вид храни ще осигурят сочност и ще поемат протеина, без да изсъхва цялата смес по време на печенето.

 

2.Ситост: как да заместваме продуктите

Тялото ни разпознава целите храни добре и знае какво да прави с тях, започва правилните метаболитни реакции за преработване на храната и извлича необходимото. Идеята е да използваме колкото се може повече продукти в натуралния им вид, както някога хората са ги намирали в природата.

 • Захар: пресни плодове, сушени плодове

Докато много хора ползват агаве, кленови сиропи, мед като натурални заместители на захарите, начинът – по който тялото ни ги възприема и преработва– не е драстично по-различен от обикновената захар. Всъщност. медът се състои от фруктоза и глюкоза и е продукт, вече преработен от пчелите от нектар до по-прости захари. Това, което бихме искали в случая е да използваме продукти в „по-трудна“ за усвояване от тялото ни необработена форма.

Ето защо, често се използват сушени плодове, които освен естесвена сладост и фибри, доставят и някои полезни микронутриенти. Но това, което аз виждам, че много допринася за ситостта на сладкишите са пресните плодове. Нарязани или настъргани ябълки, круши, сливи и др. Не само придават страхотна свежест и сочност, но и са значително по-ниско калорични от сушените плодове.

За хора, които се опитват да качват, но трудно си набавят достатъчно калории вариантът би бил да се използват повече прости захари в обработен вид или сушени плодове (калорийно наситени). За хора, опитващите се да загубят тегло или мазнини обаче, по-добрият вариант е директното използване на пресни плодове, поради по-високия рейт на засищане и ниските калории.

 

 • Мазнини:
  • цели ядки и семена
  • пълнозърнести тахани
  • кокосови стърготини

Знаем за кокосовото масло и други естествени олиа, които директно биват усвоявани. Ако използваме цели ядки , без значение дали в натрошен, смлян или цял вариант, засищащите качества на ястието се повишават. Ядките и семената всъщност са мазнина в естествения им вид. Чия, лен, слънчоглед, смляно кашу или бадем – вариантите са много!

Дали ще накисвате семената и ядките предварително е личен избор,  но това обикновено активира някои полезни ензими в ядката и подпомага храносмилането без да отнема елементите й.

 

 • Брашна: микс от различни видове

В нисковъглехидратните рецепти със сигурност сте попадали на заместване на брашното със смлени ядки или семена. Това бе редовна практика, особено преди да се появят обезмаслените кокосови и бадемови брашна, което обаче тотално изменя консистенцията на сладкиша.

Това, което правя аз, е един микс от различно съотношение брашна, според вида на сладкиша:

 1. Глутеново брашно (пълнозърнесто или не), овес, лимец
 2. Протеин на прах (оризов, грахов, суроватъчен) -не повече от една доза, защото изсушава -> максимум ¼
 3. Кокосово или ядково брашно (обезмаслен вид), оризово брашно
 4. Рожков или какао

Миксът позволява регулиране в съотношенията, в зависимост дали искате повече пухкавина и доближаване до нормален кекс или повече фибри и протеини.

Заключение

Има няколко основни неща, които трябва да се спазват при готвенето с протеин на прах, дали става въпрос за палачинки, сладки и солени кексове. Спазването на тези правила ни дава свобода да експериментираме с различни вкусове и да се наслаждаваме на домашно приготвено засищащо сладко.

 

Особено ако искаме да загубим тегло или мазнини, един от най-важните фактори на храната са нейните засищащи качества, дължащи се предимно на протеина, количеството фибри и степента на обработка на използваните продукти. Една често забравяна идея е да използваме пресни плодове, които не само ще ни заситят, а и ще поемат протеина и ще направят сладкиша по-сочен.

[simple-author-box]

В статията „Не съм гладен, но ми се яде“ можеш да намериш примерна рецепта за бананов протеинов хляб.